Edderkop

Barn leger edderkop

Dette kort indeholder tre aktiviteter, som inspiration til at arbejde tematisk om edderkopper.

Travle, lille edderkop,
Kravler, spinder, ned og op.
Selv i kulde, regn og vind
Syr du edderkoppespind.

Af Lotte Salling

Aftryk af edderkoppespind

FORBEREDELSE:
Sort karton, saks, kartoffelmel, talkum eller glimmer.

BESKRIVELSE:
I kan lave smukke aftryk af edderkoppespind.

Find et edderkoppespind og fjern edderkoppen. Herefter “griber” I edderkoppespindet, ved at sætte et ark sort karton bag nettet. Klip de tråde af, der går ud over arkets kanter. Drys kartoffelmel, talkum eller glimmer ud over arket. Det vil sætte sig fast i det smukke mønster fra spindet.

TIPS:
Forsejl aftrykket med hårlak eller ved at laminere arket.

STYRKER:
Kendskab til natur og dyreliv
Samarbejde
Nysgerrighed

Edderkoppens spind

FORBEREDELSE:
Sejlgarn, eventuelt små bjælder.

BESKRIVELSE:
Alle edderkopper kan spinde silke. Edderkoppen bruger silketråden til mange ting bl.a. til at bygge et skjul med, til at vikle om sit bytte, så det ikke kan forsvare sig, til at pakke sine æg ind i for at beskytte dem, og så laver masser af edderkopper selvfølgelig deres fangnet eller edderkoppespind af silke.

Find et område med mange træer, og benyt en rulle sejlgarn til at vikle ud og ind mellem træerne, så der dannes et vandret edderkoppespind i lav højde. Sæt eventuelt små bjælder på snoren, så I kan høre hvis nogen kravler ind i edderkoppespindet.

Kast jer nu ned på maven eller på alle fire, og kravl rundt under spindet som edderkopper.

TIPS:
I kan også lege at I er fluer, som skal forsøge at kravle igennem edderkoppespindet uden at edderkoppen hører jer. En person kan evt. være edderkoppen, som skal fange fluerne.

STYRKER:
Koordination
Krydsbevægelser
Rum- og retningsfornemmelse

Sikringstråden

FORBEREDELSE:
6 cykelslanger. Kogle, pinde eller andet som skal fanges.

BEKSRIVELSE:
Hvis du fanger en edderkop og kaster den fra dig, vil den blot hænge fra en tråd, som den har hæftet til din hånd; på den måde kan den altid fortage en blød landing eller fire sig op, hvor den kom fra. Det kaldes en sikringstråd.
Silken som edderkoppen spinder er utrolig elastisk og kan strække sig op til tre gange i længden. Samtidig er den ufattelig stærk.

Prøv at finde et edderkoppespind og forsigtigt hæfte en tøjklemme om en vandret edderkoppetråd. Tror du, tråden holder?

Bind 6 brugte cykelslanger sammen og fastgør den ene ende til et træ eller andet stabilt. Barnet får nu cykelslangen rundt om maven. Barnet skal nu hente for eksempel kogler eller små pinde et stykke væk. I kan lege at I er edderkopper som hænger i sikringstråden og skal fange fluer.

STYRKER:
Kropsbevidsthed
Koordinering
Muskelledsans
Kropsstabilitet