Sko

Sko

Børn har generelt først brug for sko, når de begynder at gå udenfor. Inden da er det fint, at de bevæger sig rundt med bare fødder eller med skridsikre strømper. Det kan hæmme barnet i at kravle og skifte stilling, hvis det får sko på for tidligt.

  • Skoen skal passe til barnets fod. Vær opmærksom på, at man både kan få sko, der passer til en bred og en smal fod.
  • Det er godt med en fast høj hælkappe, der støtter og stabiliserer omkring anklen og fremmer fodens naturlige udvikling - dette er særligt vigtigt for barnet med overbevægelige ankler (se nederst på siden).
  • Sålen skal være fleksibel, så den kan understøtte foden naturlige bevægelser
  • Skoen skal kunne spændes godt med snørebånd eller velcro og helst ikke være for tung. Barnet kan evt. selv spænde velcroen og den voksne kan "efterspænde" så skoen sidder godt fast på barnets fod. På den måde øver barnet sig i at blive selvhjulpen og træner samtidig kræfterne i arme og hænder.
  • Gummistøvler og termostøvler bør kun bruges i regnvejr, da de ikke støtter foden.
  • Minimer brugen af stoffutter, når barnet bevæger sig omkring i den stående stilling, de gør det besværligt for barnet at mærke og sanse underlaget.

Særligt, hvis barnet har overbevægelige ankler og vægten mere på indersiden af fødderne end andre børn, anbefaler vi sko med en fast høj hælkappe og fleksibel sål. Indenfor kan barnet bruge en sandal med de samme egenskaber. Børn der primært har vægten på indersiden af fødderne, kan når de begynder at gå og stå være udfordrede på balancen, her kan skoen/sandalen være en god hjæ. Afvekslende må barnet gerne gå omkring med bare fødder eller strømpefødder, så det også kan sanse og mærke underlaget.

Man kan se om barnet har vægten meget på indersiden af foden ved at se på barnets ben (uden bukser og strømper på).
Iagttag barnet bagfra: hvis achillessenen ikke står lodret, men ”knækker” og knæene er tæt på hinanden (kalveknæ) tyder det på, at barnet har vægten primært på indersiden af foden.