Kom nemt i gang med at styrke dit barns motorik

Sådan kommer du nemt i gang med at styrke dit barns motorik

Uanset om dit barn er 4 måneder eller 4, år så har du sikkert allerede en masse ting i hjemmet, som kan bruges til at styrke dit barns motorik. Barnet lærer allerbedst i tæt og god kontakt med de voksne, som barnet er tryg ved – så grib muligheden for en hyggelig stund med dit barn.

Dig selv

Det lille barn kan ligge på maven på dit bryst, eller øve sig i at være i kravlestilling hen over dit ben, vær opmærksom på at barnet ikke ”flyver”, men har hænder og knæ i underlaget. Uanset alder er det altid oplagt at tage en svingtur eller dans med dit barn. Måske skal det være stille og vuggende for at skabe ro, eller måske skal I danse vildt omkring, så det kilder i maven.

Forskellige underlag

Det lille barn der øver sig i at ligge på maven eller komme i kravlestilling, har brug for et stabilt og skridsikert underlag, fx et liggeunderlag.
Når barnet er blevet mere sikker i at bevæge sig omkring, uanset om det er krybende, kravlende, gående eller løbende kan du udfordre barnet med mere bløde underlag i forskellige højder. Underlaget som du kan placere på gulvet, der hvor barnet leger kan fx være en luftmadras der ikke er pumpet helt op, en foldemadras, topmadrassen fra sengen eller sofapuderne. Det er også oplagt at fordele de forskellige underlag ud over gulvet og måske tage stole eller skamler med og lege en god gang ”jorden er giftig".


Gynger

At gynge er rigtig godt for dit barns balance - uanset alder.
Det lille barn kan gynges svøbt i et lagen mellem mor og far eller liggende på en sansegynge. Til det større barn kan man bruge en almindelig gynge, men bøje- eller tallerkengynger er også super gode og gør at barnet skal bruge endnu flere kræfter på at holde sig på gyngen.


Gymnastikbold

Det lille barn kan ligge på maven på bolden, som et alternativ til at ligge på gulvet. Det større barn kan komme op at sidde på bolden, måske bliver bolden til en hest der galoperer afsted eller en elefant der går roligt vuggende fra side til side. Bolden kan også forvandle sig til en sten og barnet til en søstjerne der ligger og ”suger” sig fast til stenen, den voksne ryster bolden og forsøger at vippe søstjerne af.

Udendørs leg

Måske har I en have, en legeplads eller et dejligt stykke natur i nærheden. Her kan børn tilbringe timevis og gå på opdagelse, få pulsen op og røde kinder. Der kan løbes, hinkes hoppes, køres på løbecykel og måske bliver kanten af sandkassen eller stregen mellem fliserne til en line, hvor linedanseren kan gå balance. Har I en have, så indret et lille ufriseret hjørne til fri leg, en presenning kan hurtigt sættes op, så der er en hemmelig hule.